ANWB
Van april 2022 tot februari 2023 heb ik als interim UX designer ANWB mogen helpen bij het verbeteren van de reizen website & app. Door de juiste informatie uit de bussiness te halen en via meerdere soorten gebruikers onderzoeken (UX research) hebben we veel inzichten vergaard waarop we de user experience en de user interface hebben kunnen verbeteren. Wat ook meespeelde is omgaan met de technische (on)mogelijkheden en daar de best mogelijke oplossing uit te halen zodat het niet ten koste gaat van de gebruiker.
Areas of expertise
UX/UI Design
UX Research
Service design
Binnen mijn werk is het verplaatsen in je gebruikers één van de belangrijkste zaken. Om als bedrijf je diensten te optimaliseren moet je altijd blijven denken vanuit de wensen van de gebruikers. Het maken van realistische prototypes kan hierbij enorm helpen. Prototypes zijn ideaal om volwaardige UX onderzoeken te realiseren. Vaak doe ik dit al in concept fase om veel tijd en kosten te besparen mochten er andere bevindingen uit het onderzoek komen dan voorafgaand gedacht. Zo zijn er talloze manieren om het beste uit je diensten te kunnen halen, zowel interne bedrijfsprocessen als externe klantbeleving kan ik helpen te optimaliseren.
Design systems & re-branding
Destijds waren we binnen ANWB ook bezig met een re-branding en was het van hoogstbelang een volwaardige design system op te zetten. Dit betekend dat we binnen Figma alle UI elementen hebben moeten vast leggen in een design system. Voor elk element is er een rationale geschreven, dit om de consistentie te behouden, duidelijke regels te bepalen per element en uiteindelijk een duidelijke UX voor de gebruiker te bezorgen. Voor een website als ANWB is dit een zeer complex vraagstuk omdat het over meerdere teams en producten gaat. Daarnaast moet je rekening houden met miljoenen gebruikers.
Customer journeys
Om de ideale gebruiksvriendelijkheid te bepalen werken we met meerdere customer journeys. Dit is de basis om te bepalen hoe iemand denkt, beweegt en wat de wensen zijn van de gebruiker. Door dit goed te onderzoeken wordt het ook snel duidelijkheid waar en wanneer je bepaalde informatie kunt tonen en wat de juiste raakpunten zijn om bijvoorbeeld meer sales te vergaren.
Naast het verbeteren van de UX kan ik ook zeker helpen bij het in beeld krijgen van hoe de doelgroep beweegt, wanneer ze in welke fase zitten en waar de grootste kansen liggen op bijvoorbeeld meer raakpunten om de sales te vergroten.
UX research & data driven design
Om te onderzoeken waar de kansen liggen om je website te optimaliseren is UX research onmisbaar. Ook bij ANWB heb ik meerdere soorten onderzoeken gedaan, van kwalitatief tot kwantitatief. Denk aan methodes als firstclick, hotjar, interviews, guerilla, tree test, focusgroepen etc.
Naast de gebruikersonderzoeken is data vanuit de business minstens net zo belangrijk. Denk hierbij aan data dat verkrijgbaar is binnen het bedrijf zelf. Bij ANWB kun je denken aan luistersessies bij de klantenservice tot aan data vanuit Google Analytics.
Lean UX proces
Vaak in mijn werk gebruik ik de double diamond methode (zie afbeelding) ook wel de design thinking methode genoemd. Deze methode is ideaal om tot de beste oplossing te komen. Dit kan voor zowel kleine vraagstukken maar is voornamelijk ideaal voor grote of zeer complexe vraagstukken.