Bol.com

Van maart 2019 tot juni 2022 heb ik binnen bol.com aan talloze projecten gewerkt als interim UX & Visual designer. In het begin van deze periode werkte ik vooral aan de complete re-branding van het merk. Waarbij we een brand refresh hebben doorvertaald door de gehele website, de app, de offline materialen en uiteraard ook alle visuele aspecten die daarbij komen kijken. Van illustraties, fotografie tot aan video.

Veel bloed, zweet en tranen verder hebben we van Bol.com één van de sterkste merken van Nederland kunnen maken. Nadat we de guidelines hadden opgezet moesten we alles nog vertalen naar de grote B2C, B2B en interne campagnes. De nadruk van mijn rol lag op het UX en Visual Design. Ik heb aan vele grote campagnes mogen werken, van Black Friday tot aan het Grote Speelgoedboek. Hieronder heb ik één van de vele projecten uitgelicht om hopelijk een goed beeld te kunnen geven van mijn werkzaamheden. Heb je vragen of ben je geinteresseerd in meer van mijn werk? Neem gerust contact met me op, ik sta altijd open voor mooie nieuwe uitdagingen.

Areas of expertise

UX & Visual Design

55%

Concepting

30%

Art Direction

15%

Select Punten Sparen

Select is een betaalde service van Bol.com waarbij je van extra voordelen kan genieten zoals avondbezorging, zondagbezorging maar ook kan je cadeau’s sparen door punten te verzamelen.

Ik heb dit project uitgelicht om het een goed beeld geeft van mijn overige werkzaamheden binnen Bol.com. Waarbij mijn rol start bij de concepten uitdenken, de verschillende scenario’s en wat het visual design daarbij zou kunnen zijn. Hoe de gehele UX is op zowel de website als de app tot aan passende user interface. 

Proof of Concept

Voor dat zo’n groot project van start gaat wordt er eerst gewerkt met een proof of concept, denk aan een MVP (minimal viable product) waarmee we User Research kunnen gaan doen en kunnen proeven of de wens er is onder onze gebruikers en ook of onze eerste opzet werkt en duidelijk is. Gelukkig waren de resultaten positief en konden we werken aan de best mogelijk versie.

IT technisch was dit een grote uitdaging, maar ook de customer journey, elk project binnen Bol.com heeft raakvlakken met erg veel zaken die zich afspelen in de app en de website. Daarnaast heeft Bol.com miljoenen gebruikers waar we rekening mee moeten houden.

UX & Persuasive Design

Naast het optimaliseren en verbeteren van de POC was een ander groot vraagstuk om de experience en de branding meer emotie te geven door de gehele customer journey. Waarin we in elke fase van het sparen de gebruiker vast houden en het liefst een glimlach mee kunnen geven. Maar ook kunnen aanzetten om meer te sparen en ze duidelijk te laten zien wat ze besparen met Select.

We hebben een complete branding opgezet, 30+ fotografie concepten bedacht, 50+ illustraties en uiteraard alle bijpassende UI elementen + micro animations. Een project is alleen nooit af, niet alleen dit project maar elk project binnen bol.com blijven we optimaliseren door middel van verschillende soorten usability onderzoeken.

Responsive & app design

Binnen elk project houden we uiteraard rekening met alle soorten devices die er zijn zodat alle visual design en UI volledig responsive is. Door het opzetten van een volledig design system en heldere guidelines zorgen we voor consistentie en een geoptimaliseerde gebruiksvriendelijkheid. 

Motion design

Bewegend beeld is niet weg te denken en komt in bijna alle projecten wel voor. Zo hebben we meerdere micro animations gemaakt om het project nog meer kracht, aandacht en duidelijkheid mee te kunnen geven. Dit is naast UX en Visual design een ander punt waar ik goed bij kon helpen, dit komt vooral door mijn verleden als Motion Graphics Designer bij Endemol. 

Usability research

Op basis van data en gebruikers onderzoek blijven we de UX optimaliseren. Een project staat nooit stil en er is altijd ruimte om te verbeteren. Niet alleen binnen dit project maar overal is usability research een belangrijke factor om het product naar een nog hoger plan te tillen.

Design processen optimaliseren

Een ander bijkomend punt is dat we naast de UX & Visual design ook constant aan het kijken zijn hoe we onze eigen werkwijze kunnen optimaliseren en mogelijk automatiseren. We hebben hierdoor een aantal design processen kunnen automatiseren en waar mogelijk ons werk een stuk efficiënter kunnen maken.